61. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin Ardından

61. Vicdan ve Adalet Nöbeti için Galatasaray’daydık. Basın açıklamasını Adalet Arayan İşçi Aileleri adına Erdinç Eroğlu okudu. Mayıs ayı nöbetinin temel konusu artık şantiyelerin yanı sıra yaşam alanlarımızda da iş cinayetlerine sebep olmaya başlayan inşaat sektörü, kısaca inşaat suçlarıydı.

İlk olarak Deniz Öztürk inşaat suçlarının ne olduğunu açıkladı. Çeşitli iş cinayetlerinden örnekler verdi; inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerinden, hafriyat kamyonları sebebiyle hayatını kaybedenlerden bahsetti. Kanuni mevzuatta yer alan denetime dair maddeleri anlattı. Buna rağmen gerekli maddeler işletilmediği için inşaat sektörünün en çok iş cinayeti yaşanan sektör olduğunu belirtti. Asbest konusuna da değinen Öztürk, önümüzdeki yıllarda asbestin kanserojen etkisi sebebiyle sıklıkla duyulacağını anlattı. Eski tarihlerde yapılan ve asbestli inşaat malzemeleri kullanılan binalar yıkıldığında asbestin etkilerinin görüleceğini söyledi.

Sonrasında Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin gönüllü hukukçularından Gökhan Küçük söz aldı. İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarının ve iş cinayetlerinin toplama oranlarını anlattı; kayıt dışılık ile birlikte genelde %34 gibi bir orana ulaşmış bu tablonun daha da kötü olduğunu söyledi. 2014 yılında çıkarılan İSİG Kanunu ile birlikte getirilen işyeri hekimi zorunluluğunun kamu denetiminden uzak bir hale getirildiğini belirtti. Üretimin ve hızın ön planda, işçi hayatlarının arka planda olduğu sürece iş cinayetlerinin devam edeceğini söyledi.

Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında yaşanan iş cinayetine de değinen Küçük, işçilerin barınma yerinin Esenyurt Belediyesi tarafından Ece Gayrimenkul’e tahsis edildiğini anlattı. Kamu görevlilerinin o ortamı “denetlediğini” fakat buna rağmen herhangi bir sıkıntı görmediğini raporladığını vurguladı. Nitekim bu ihmallerin 11 işçinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu söyledi. Marmara Park AVM inşaatının yargılamasında yaşanan hukuksuzluklara, gerçek sorumluların yargılanmadığına değindi. Dosyanın halen Yargıtay önünde olduğunu belirtti ve “Bu iş cinayetinin yargılaması biz bitti demeden bitmeyecek” diyerek sözlerini noktaladı.

Gökhan Küçük’ün ardından söz alan bir diğer gönüllü hukukçu Berrin Demir, Soma Katliamı davası hakkında bilgilendirme yaptı. İşverenin tehditlerini, savcının mütalaasını geciktirdiğini söyleyen Demir, bütün bunların yargılamayı sürüncemede bırakma çabası olduğunu düşündüğünü anlattı. 13 Mayıs günü katliamın 3.yıl anmasının yapılacağını duyurdu.

Son olarak Adalet Arayan İşçi Aileleri’nden, Davutpaşa’da eşini kaybetmiş olan İdris Çabuk söz alarak “Herkes yakınlarını iş cinayetinde kaybedebileceğini düşünsün, her çalışan hayatını iş cinayetinde kaybedebilir” dedi. Cezanın bir kişiye yıkılmasını değil, bütün sorumluların yargılanmasını istediklerini belirtti.

61. Vicdan ve Adalet Nöbeti, gelecek ayın nöbetinin Ramazan dolayısıyla yapılmayacağı duyurulduktan sonra sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir