Eğitim İlke-Sen’i selamlıyoruz!

 

28 Şubat sonrası İslamcılığın düzenle/kapitalizmle imtihanında, özellikle emek meselesine dönük ilgisizliği ısrarla eleştiren bir grup eğitimci abi, abla ve arkadaşımız bu eleştirilerini somut, örgütleyici bir adımla taçlandırdılar; Eğitim İlke-Sen kuruldu.

Emek ve Adalet Platformu olarak, İslamcılığın güncel emek meselelerine ve kapitalizm eleştirisine dair eksikliklerini vurgulamayı önemsiyoruz; dahası bu eksiklikleri gidermenin yollarını arıyoruz. Dolayısıyla olası sorularımızı ve inşallah verimli geçecek tartışmalarımızı paylaşmadan önce bu girişimi selamlıyoruz, hayırlı uğurlu olsun.

 

Fazla söze gerek yok, işte Eğitim İlke-Sen’in amaçları:

 

Eğitim İlke-Sen (İlkeli Eğitim ve Bilim Çalışanları Dayanışma Sendikası), belirli ilkeler etrafında toplanan bir grup eğitim-bilim çalışanı tarafından emeğin hakkını, eğitimin özgürleşmesini savunmak üzere kurulmuştur.

Eğitim İlke-Sen kuruluşunda, sendikal mücadeleye yüklediği anlamı, savunduğu ilke ve değerleri, eğitim sistemiyle ilgili tespit ve eleştirilerini, savunmayı amaçladığı dünya görüşünü tüzüğünün 3. maddesindeki amaçlar bölümünde şöyle tanımlamıştır:

  1. Eğitim İlke-Sen, sendikal mücadeleyi insanın izzeti ve onuruyla bağdaşmayan her türlü haksızlığa, ifsada ve sömürüye karşı adalet, özgürlük ve emek mücadelesi olarak görür.
  2. Eğitim İlke-Sen, eğitimi; sistemin sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik boyutlarından bağımsız değerlendirmez. Sendikal mücadelesini bu bütünsellik içinde yürütür.
  3. Eğitim İlke-Sen, emeğin hakkını, eğitimin özgürleşmesini savunurken, ülke ve dünya genelinde sosyal ve iktisadi adaletin gerçekleşmesini temel hedeflerinden biri kabul eder.
  4. Eğitim İlke-Sen, kişi ya da grup eksenli çalışmak yerine, ortaya koyduğu ilkeler ve amaçlar etrafında buluşan herkesin, istişareye dayalı karar alma ve uygulama aşamalarında sorumluluk ve inisiyatif almasını önemser.
  5. Eğitim İlke-Sen, üyesi olsun ya da olmasın, sendikal mücadeleyi, adalet ve özgürlükten yana bütün toplumsal gruplarla ilkeli bir dayanışma olarak görür. Kamuda ve özel sektörde çalışan herkesi aynı mücadelenin bileşeni kabul eder. Herhangi bir ayrım ya da öncelemenin zulüm ve sömürü politikalarını güçlendireceğine inanır. Bu doğrultuda sendikalaşmada kamu ve özel sektörde çalışan emekçilerin önüne çıkarılan farklı iş kollarında örgütlenme icbarını reddeder. Bütün toplumsal kesimlerin aynı sendikal örgütlenme içinde yer alabilmeleri için mücadele edeceğini kabul ve ilan eder.
  6. Eğitim İlke-Sen; modern kölelik uygulaması olarak kabul ettiği asgari ücret, ücretli/sözleşmeli öğretmenlik, taşeronluk, 4/C ve esnek/güvencesiz çalışma gibi insanlık dışı uygulamalara karşı hak, adalet ve özgürlük temelinde mücadele eder.
  7. Eğitim İlke-Sen; eğitimin siyasal, ekonomik veya bürokratik iktidarın çıkarları doğrultusunda gerçekleştirilmesine karşıdır. Eğitim sistemiyle ilgili temel politikaların belirlenmesinde insanın ve toplumun esas alınmasını savunur.
  8. Eğitim İlke-Sen, mevcut “milli eğitim” hiyerarşisinin ötesinde, özgürleştirici bir halk pedagojisinin geliştirilebilmesinin önem ve imkânlarına vurgu yapar.
  9. Eğitim İlke-Sen, eğitim sürecinin kişilerin ve ailelerin tercihleriyle işlemesi gerektiğine inanır. Bu doğrultuda devletin ya da başka güçlerin tektipçi, baskıcı, yasakçı, inkârcı, ayrımcı ve zorunlu eğitim anlayışını reddeder.
  10. Eğitim İlke-Sen, farklı toplumsal grupların, inançların, dil ve kültürlerin eğitim sisteminde ayrımcılığa ve inkâra maruz kalmasını hak ihlali olarak kabul eder.
  11. Eğitim İlke-Sen, bütün dil ve renklerin Allah’ın ayetlerinden olduğu inancından hareketle, herkesin anadilinde eğitim görebilmesinin önündeki engelleri kaldırmayı temel görevlerinden biri sayar.
  12. Eğitim İlke-Sen, insanların inancından ve dini sorumluluklarından dolayı eğitim sürecinden ve kamusal alandan dışlanmasını reddeder. Eğitimde, ayrımcı uygulamalara karşı çıkar. Farklı inanç gruplarının kendi eğitimlerini özgürce verebilecekleri şartları oluşturmayı amaçlar. Tek merkeziyetçiliğe dayalı yasa ve uygulamaların kaldırılmasını savunur.
  13. Eğitim İlke-Sen, hizmet alan-hizmet veren ayrımını reddederek, başörtüsünün hayatın her alanında serbest olmasını savunur. Başörtüsü yasağına karşı her türlü muhalefeti ve mücadeleyi sergileyeceğini beyan eder. Dininin gereklerine uygun eğitim almak veya vermek isteyenlerin haklarını savunmayı da önemli bir sorumluluk addeder.
  14. Eğitim İlke-Sen, eğitim ihtiyacının resmi ideolojinin değil, kişilerin taleplerine paralel olarak kamu imkânlarıyla parasız karşılanması gerektiğine inanır.
  15. Eğitim İlke-Sen, insana dair her şeyi kapitalist ekonomi modeline uygun biçimde dönüştürmeyi hedefleyen neoliberal politikalara bütün boyutlarıyla karşı çıkar ve bu doğrultuda eğitimin piyasalaştırılmasını temel sorunlardan biri görür.
  16. Eğitim İlke-Sen, kapitalizmin “ihtiyaçlar sınırsız, imkânlar sınırlıdır” tezini şiddetle reddeder. Buna karşılık ihtiyaçların sınırlı, imkânların ise yeterli olduğuna inanır. Sınırsız üretim-tüketim çılgınlığı ile ekonomik sömürü ve ifsadın; geri döndürülemez toplumsal, kültürel ve ekolojik tahribata sebep olduğuna inanır. Bu nedenle insanın, toplumun ve doğanın denge içinde yaşamasını sağlayacak bir eğitim anlayışının geliştirilmesine çalışır.
  17. Eğitim İlke-Sen, çocuklarımızın piyasalaştırılan eğitim sürecinin ve her geçen gün etkisini artıran ahlaki, düşünsel ve kültürel yozlaşmanın kurbanı olmamaları için mücadele eder. Eğitim sisteminin yarış ve rekabete değil; sosyal adalet, barış, paylaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanması gerektiğini savunur.
  18. Eğitim İlke-Sen Allah’ın bütün kullarına eşit olarak verdiği nimetleri tekelinde bulunduranlara karşı, mazlumlardan ve ezilenlerden yanadır. Sistematik kapitalist işleyişin tam karşısında yer alır. Çözüm olarak hakça bölüşümü ve adil paylaşımı savunur.
  19. Eğitim İlke-Sen, çalışma saatlerinin insanların hayatını kuşatacak boyutlarda olmasına karşı çıkarken, yasal olan ya da olmayan mevcut çalışma saatlerinin kısaltılarak insanların hayata, bilime, siyasete, sanata ve doğaya daha çok zaman ayırabilmesini önerir.
  20. Eğitim İlke-Sen, her türlü hak ihlalinin karşısında yer alır. Kendini, saldırı ve işgallere karşı mazlumların yanında konumlandırır. Özelde Ortadoğu, genelde bütün yeryüzü olmak üzere küresel saldırı, kuşatma ve savaşlara duyarlılık gösterir ve bu alanda emperyalist müdahalelere direnen gruplarla dayanışma içinde olmayı bir ödev kabul eder.
  21. Eğitim İlke-Sen, grev ve toplu sözleşme hakkını sendikal mücadelenin olmazsa olmazı kabul eder ve emekçilerin bu haklarını elde etmesi için her türlü çabayı gösterir.
  22. Eğitim İlke-Sen; grev ve boykot gibi eylemlilikler ve kamuoyu oluşturacak diğer çabalarla hak mücadelesi verirken emekçi kesimleri bir bütün olarak değerlendirir. Çalışanları birbirine düşürecek egemenlerin sömürü politikalarına karşı emek mücadelesi verenleri bir çizgiye çağırır, kendisi de o çizgide durur.
  23. Eğitim İlke-Sen, yerel ve küresel kapitalizme karşı mücadeleyi temel ilkelerinden biri sayar ve kendini, bu doğrultuda mücadele veren yerel ve küresel sendikal hareketin onurlu bir üyesi olarak kabul eder.

 

EĞİTİM İLKE SEN

İLKELİ EĞİTİM VE BİLİM ÇALIŞANLARI DAYANIŞMA SENDİKASI

 

http://egitimilkesen.org/egitim-ilke-sen-neyi-amacliyor/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir