Evsizlere Kalıcı Barınak ve İnsanca Muamele

Bildiğiniz gibi, evsizlere dair platform olarak başka gruplarla bir araya geldiğimiz ve somut talepler etrafında şekillenen bir dizi etkinliğimiz olmuştu. Dolayısıyla bu gündeme dair medyayı yakından takip etmekteyiz. Bulunduğumuz an itibariyle nispeten eleştirel olan yazılara rastlamak zor sayılır. “Niye eleştirellik?” diyenler için konuya dair bir önceki yazımızı tavsiye ederek, Radikal gazetesindeki bir haberi sizlerle paylaşmayı uygun gördük:

Kimsesizler yer ve saygı istiyor

30/01/2012

İstanbul’da soğuk havada spor salonlarına götürülen evsizler ‘kalıcı’ barınak istiyor. Bir diğer dilek de kayıtta kendilerine sabıkalı muamelesi yapılmasından artık vazgeçilmesi.

İSTANBUL– Her yıl soğuk havalarla beraber aynı uyarılar yapılıyor: ‘‘Çevrenizdeki kimsesizleri AKOM’a bildiriniz.’’
AKOM (444 2 566) hattına gelen çağrılarla bulunduğu yerden alınan kimsesiz vatandaşlar spor salonlarına naklediliyor. Metin Oktay Spor Salonu’nda kalanlardan Yılmaz Başvardar, Bolluca’da kaldığı barakadan alınarak getirilmiş. Başvardar, personelin kendilerine sabıkalı muamelesi göstermesinden şikâyetçi: ‘‘Parmak izlerimiz alındı. Sıra sıra dizili yataklar psikolojimi bozuyor. Bakar mısınız? Mülteci kampı gibi burası.’’ 61 yaşındaki, şeker hastası, felçli İsa Biril aslında huzurevinde kalmak istiyor.
Yaşlı bir amcanın isteği ise yürek burkuyor: ‘‘Fotoğrafımı çekme yavrum, yakınlarım görürse çocuklarım rahatsızlık duyabilir.’’
Ayrılırken bize de sitemde bulunuyorlar: ‘‘Sadece kışın havalar soğuyunca yüzümüze bakıyorsunuz. Halbuki biz her zaman çevrenizdeyiz. Unutuyorsunuz bizi.’’

Kayıt, parmak izi, banyo, traş…

Kayıtta kimlik bilgilerinin yanı sıra fotoğrafları çekiliyor, parmak izleri de alınıyor. Daha sonra saç-sakal kesimleri yapılarak banyo ettiriliyor. Yeni giysiler veriliyor, sağlık kontrolleri yapılıyor. Yakınlarla iletişime geçiliyor.

Tarabya Metin Oktay Tesisleri’ne şimdiye kadar kayıt yaptıran 816 kişiden sadece 13 kişi ailesine ‘teslim edilebildi’. 508 kişi ise kendi isteği ile ayrıldı. Şu anda kalan kişi sayısı 225.

Kalanlara portatif yatak ve bir battaniye veriliyor. Günde 3 öğün yemek sunuluyor. Kalanların genel olarak şikâyeti yatak sorunu, personelin tutumu ve sürekli kalabilecekleri yerlerin olmaması. Salonda görevlilerin uyarısına rağmen sigara içiliyor. Bu konukları rahatsız ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir