11 Temmuz’da karar çıkması beklenen 301 işçinin öldüğü Soma Davası’nın hakimi Aytaç Ballı’nın görev yeri değiştirildi.

Dava avukatlarından Berrin Demir, “Üç yıllık bir dava. Hakim, herkesi tek tek dinledi. İsim isim herkesin nerede öldüğünü biliyor. Tam karar verecekken görev yerinin değiştirilmesi açık bir müdahaledir” dedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) yaz kararnamesiyle bölge adliye mahkemeleri ve adli yargıdaki toplam 780 hakim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi.

Görev yeri değişenler arasında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı da var. Ballı İzmir Hakimi oldu. Kıdemli Heyet üyesi Esra Dokur da Aydın Hakimi oldu. Diğer üyenin de yeri bir süre önce değiştirilmişti.

Yeni Mahkeme başkanı olarak Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu atandı.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs 2014’teki iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetti, 162 işçi yaralandı.

13 Nisan 2015’te başlayan yargılama sürecinde sona gelindi. Mahkeme heyeti, savcıdan 11 Temmuz’da karara ilişkin mütalaa vermesini istedi. 11 Temmuz’da karar çıkması bekleniyordu.

“Yeni hakim vicdani kanaati neye göre kullanacak?”

Avukat Berrin Demir şöyle konuştu:

“Biz hakimin yerinin değişeceğini bekliyorduk. Çünkü yılbaşında yeni gelen savcının mütalaa vermesi bekleniyordu. ‘Mütalaa hazır’ demesine rağmen üç celsedir hiçbir gerekçe sunmadan  vermedi.

“Bir yandan da iş cinayetinin sabotaj olduğuna dair iddiayla açılan bir soruşturma sürüyor. Sanıklar da mütemadiyen uzatmaya yönelik uğraşıyorlardı. Herkes yazın çıkacak bu kararnameye kitlenmişti. Bu sürede de karar çıkmaması için ellerinden geleni yaptılar.

“Şu anda davayı baştan sona bilen kimse kalmadı heyette. Ceza yargılamasında tanıkları, sanıkları sorgulamaları yapan heyetin karar vermesi esastır. Zabıttan neyi ne kadar anlayacaksın. Böyle bir safhada feriştahı olsan, en çalışkan hakim olsan yine de 3 yıllık dosyayı okuyamazsın.

“5-6 terabaytlık bir dosya. İddianame, bilirkişi raporları,  ifadeler, beyanlar, şikayet dilekçeleri, muhtelif mütalaalar… Tavana kadar dolu dosyalar düşünün. Vicdani kanaati neye göre kullanacak? Bu çok açık bir müdahale. Bu şekilde Türkiye’de milat olması gereken bir davanın batma ihtimali var. Yeni hakimin Çöllolar madenindeki iş cinayetinde* para cezası verdiğini biliyoruz.”

“Dosyayı çok iyi bilen vicdanlı bir hakimdi”

Demir, Aytaç Ballı’nın tüm dosyayı en ince ayrıntılarına kadar bilen çok vicdanlı bir hakim olduğunu söyledi.

“Aytaç Ballı vicdanlı bir insandı. Genç ve çok zekiydi. Baştan beri katliamı ailelerle birlikte yaşadı. Bugüne kadar tahliye kararı vermemesi, doğru düzgün bir karar vereceği anlamına geliyordu. Bunu göze almaştı.

“Bu hakim dosyayı bizler de dahil en iyi bilen insandı. Ölen işçileri ezbere bilirdi. Harita çıkarmış mesela, madende hangi işçinin nerede öldüğünü saatiyle, dakkasıyla biliyordu.

“Bütün tanıkları gruplandırarak dinledi. Misal tanık anlatıyor, ‘şu saatte Mehmet’i şurada gördüm’.  Hakim Ballı araya girip 2:42’de Mehmet, orada değil, şuradaydı, yanlış mı hatırlıyorsun’ diye müdahale ederdi.

“Eğer bu hakimden kötü bir karar çıksaydı derdik ki ‘baskıya geldi, direnemedi, ama asla bu davayı kavramamış’ demezdik. İşte sonuç olarak böyle dört başı mamur bir hakimi yediler. Çok üzgünüz.”

* Maraş’ta Çöllolar Kömür İşletmesi’nde 2011 yılının şubat ayında yaşanan ve 11 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan göçüklerle ilgili olarak 23 kişi hakkında açılan davanın 22. duruşmasında karar çıktı. Mahkeme heyeti, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nde (EÜAŞ) görevli sanıkların beraatına karar verirken, sahanın işletmecisi Park Teknik A.Ş.’de görevli 4 kişi hakkındaki 5 yıl hapis cezasını indirerek, 91 bin 200’er lira para cezasına çevirdi. (NV)

http://m.bianet.org/bianet/toplum/187985-soma-davasi-nda-karar-oncesi-hakim-degistirildi