Kış Girerken Evsizler Evi ve Evsizlik – ŞefkatDer

 

 

Şefkat-Der Atsushi Miyazaki Evsizler Evi

Firuzağa Mahallesi Borazan Sokak No: 3 Beyoğlu

Atsushi Miyazaki Evsizler Evi, Şefkat-Der tarafından 10 Aralık 2011 tarihinde Cihangir’de açılmıştır. 3 kattan oluşan erkek Evsizler Evi’nin toplam 20 kişilik barınma yeri mevcut. Evin her katına sokakta yaşamını yitirmiş bir insanın ismi verilmiştir. Van Depremi’nde yardım çalışmalarına katılmak için gelen ve sonrasında enkaz altında kalarak ölen Japon uzmanın adını taşıyan Atsushi Miyazaki Evsizler Evi, Türkiye’de ilk ve tek erkek evsizler evi. Evsizler evi 3 katlı ve her kata ayrı bir isim verilmiş. Birinci kata sokakta donarak ölen oyuncu Yadigar Ejder’in , ikinci kata Mehmet Akif Ersoy’un oğlu Emin Ersoy’un, üçüncü kata ise Zeliha Sönmez’in adı verilmiş.

Atsushi Miyazaki Evsizler Evi şu anda İstanbul’da evsiz erkekler için 365 gün 24 saat hizmet veren tek yerdir. Evin çarkı, Şefkat-Der’in yoğun çabalarıyla ve konuya duyarlı insanların yardımlarıyla dönmektedir. Evin aylık 1200 lira olan kirasının, buna ilaveten doğalgaz, şu, elektrik faturalarının ve mutfak masraflarının ödenmesi, ortaya çıkan yüksek meblağı karşılayacak sabit bir gelirin olmaması sebebiyle epey zorlu olmaktadır.

Tüm İstanbul için yetersiz olmasına rağmen evsiz insanlar için sürekli hizmet veren bu evin ayakta durmasını sağlamak, insanların sokaklarda akıllarını ve sağlıklarını yitirmesine ve nihayetinde ölmelerine engel olmak, insana yarışır bir hayat sürmelerine katkıda bulunabilmek için tüm duyarlı insanların yardımına ihtiyaç vardır.

________________________________________

Şefkat Der yetkililerinin Facebook hesabından bir alıntı yapmak istedik.

Düşünebiliyor musunuz, sokakta yaşayan, daha doğrusu yaşamaya çalışan bir evsizsiniz. Evsiz duruma gelmeden önceki hayat hikayenizse kim bilir evsizlikten daha da sıkıntılı bir süreç.  Neyse, sokaklardasınız işte. Yalnızsınız, kırgınsınız hemen hemen herkese. Gidecek, varacak bir yeriniz bile yok ama yürüyorsunuz yine de.

Hava da yer yer yağmurlu ama soğukta gittikçe artıyor kesintisiz, ıslanmışsınız. Günlerdir, haftalardır, aylardır, yıllardır sokakta yaşayan evsizler.

Üstleri başları da perişandır, birazcık ısınmak amacıyla bile dükkanlara, kafelere, AVM’lere vb. girememezlik durumu. Yaşamının büyük çoğunluğunda da aç olmak da içinde.

Devrimciler, dindarlar, hümanistler, düzenden, sistemden memnun olmayanların da ortak utancı olan olması gereken bir durumdur. Devletiyle, milletiyle, sivil toplum örgütleriyle, basınıyla Facebook yazarlarıyla hepimizin sınıfta kaldığı bir durumdur.

Keşke geç de olsa utansak, pişman olsak da bundan sonra somut bişeyler yapsak. Hükümete, devletin tüm kurumlarına, bakanlıklara, valiliklere, kaymakamlıklara, belediyelere, sosyal hizmetlere, sivil toplum örgütlerine, basına vb.yönlendirilse. Siyasilere baskı yapsak, ”ilgilenmezseniz oy vermeyeceğiz, verilmemesi için de propaganda yapacağız” diyebilsek. Söz versek,sözümüzü tutabilsek. En önemlisi de, kendimiz bizzat bişeyler yapsak.

 

Havalar soğudu;

Sokakta yaşam mücadelesi veren Evsiz İnsanlarımız için 183 sosyal hizmetler hattı 24 saat aranabiliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olan bu hat aracılığı ile gerek evsiz olsun, gerek şiddet mağduru olsun, (kadın sığınma evine ihtiyacı olan) gerek zor durumdaki yaşlı, engelli vb. herkesle ilgili sorunların iletilebildiği bir numaradır.

150 Alo Başbakanlık numarası da arandığı zaman faydalı olur.

155 polisin de evsiz insanlarımız için aranması gerekiyor.

Fakat şu da bir gerçek ki, maalesef sokakta yaşam mücadelesi veren evsiz insanlarımız için gerek bakanlık gerek belediyeler doğru düzgün çalışmalar yapmıyor.

 

Kışın donarak ölümler artınca İstanbul’da spor salonuna toplanıyorlar, daha kış bitmeden geri sokağa bırakılıyorlar. Diğer bütün şehirlerde çalışmalar hep kısa süreli. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin evsizlerle ilgili misafirhanesi de bildiğimiz kadarıyla 6 ay hizmet veriyor. Ankara Valiliği geçen yıl Ulus’ta otele yerleştirmişti evsiz insanlarımızı, 6 ay devam edecek demişlerdi. Halen başlandığına yönelik herhangi bir bilgimiz yok. (Ankara Valiliği aranarak, e-mail, faks göndererek yönlendirilebilir ve bütün diğer valilikler, belediyeler, kaymakamlıklar da yönlendirilmelidir.) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin de evsizler için Garibanlar Evi ismiyle Barınma Merkezi var, buranın kapasitesi de çok yetersiz.

Türkiye’de Sivil Toplum Örgütlerinden sadece Şefkat Der’in Beyoğlu Cihangir Tophane arasında bir evsizler evi var.

-Şefkat Der Dr.Atsushi Miyazaki Evsizler Evi-

Kapasitesi 20 kişilik. 365 gün hizmet veriyor. Kamu kurum kuruluşlarından da Beyoğlu Kaymakamlığı’nın bir evsizler evi var, uzun yıllar onarım bahanesiyle faaliyet dışında kaldıktan sonra geçenlerde faaliyete başladı. Buranın kapasitesi de çok kısıtlı, üstelik genelde 15 gün süre sınırlaması var, bazen uzatılabiliyor.

Valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, sosyal hizmetler, 183 hattı aranarak evsiz insanlarımız için kalıcı çalışmalar yaplması için kamuoyu oluşturulabilir. Özellikle 150 Başbakanlık hattını arayıp baskı yapmamız şart.

(150 başbakanlık hattını arayıp ilimizde, ilçemizde evsiz insanlarımızı gördüğümüzü söyleyip, devletin sahip çıkmasını, tesis yapılmasını talep edelim, adımızı adresimizi bildirelim cevap isteyelim.)

Ayrıca başbakanlığa faks, e-mail gönderelim.

Başbakanlığın Faksı: 0312 422 26 67-

Başbakanlık email: bimer@başbakanlık.gov.tr

 

Maalesef bu alanda çalışma yapan dernekler, vakıflar yok. Maalesef durum çok kötü…

Evsiz insanlarımız için 112 Ambulans da aranmalı, eğer gelen ambulanstaki görevliler evsiz insanımızla ilgilenmez tavırlarda olurlarsa, 184 Sağlık Bakanlığı iletişim hattını arayalım şikayet edelim. Mekansız evsiz insanlarımızın hastanelere gittiği zaman tedavileri ücretsiz, ilgili mevzuat var ama bunları pek bilen olmaz. Kimliği olmayan, kendini ifade edemeyen sağlık güvencesi olmayan evsiz insanlarımız için hastanelere götürüldükleri zaman, sağlık güvenceleri olmasa da (zaten yüzde 99’unun yok) tedavileri ücretsiz yapılır. Mekansız, kimsesiz diye tutanak tutulması ve doktorun imzası yeterli.

Bu konularla ilgili olarak derneğimizle de 24 saat temasa geçebilirsiniz..

Fakat şunun altını tekrar çizelim. Evsiz insanlarımız için 183 Sosyal Hizmetler hattını, 155 Polis`i, 112 Ambulans`ı, 153 Belediye`yi, 150 Alo Başbakanlık hattını aramayı ihmal etmeyelim.

Özellikle bağış yaptığımız dernek ve vakıfları yönlendirelim.

Şefkat Der: 0212 244 85 97 Cep:0535 733 77 13 – 0506 340 00 95.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir