Kerim Sadi Hakkında

Türkiye sol tarihinin önemli isimlerinden Kerim Sadi (1900-1977) Türkiye’de Sosyalizm-İslam İlişkisi Okuma Grubu’nda değerlendirmeyi planladığımız şahsiyetlerden. Aşağıda Kerim Sadi’nin kısa bir biyografisini ve kısa bir kaynakçayı paylaşıyoruz.

Kerim Sadi Biyografisi

1900 yılında İstanbul’da doğdu. Asıl adı Ahmet Nevzat Cerrahoğlu’dur. İlk, orta ve lise tahsilini İzmir’de tamamladı. İktisat eğitimi için gittiği Viyana’dan geri döndü. Haydarpaşa Askeri Tıbbiyesi’ne kaydolduysa da bitiremedi. Tahsil için gittiği Moskova’da Türkiye Komünist Partisi’ne katıldı. Parti’nin dağıtılması üzerine, okulu bitiremeden yurda döndü. İzmir Yetimler Mektebi’nde kısa bir süre öğretmenlik yaptı. 1930‐1941 arasında İstanbul’daki Bozkurt Yayınları’ndan kitapçıkları çıktı. Bursa, Nevşehir, Konya, Yozgat’ta sürgün yaşadı. Konsey, Yön, Katkı, Yeni Yol, Yeni Baştan, Yeni Adam, Yoldaş, Aydınlık, Muallimler, Resimli Ay, Anadolu isimli dergi ve gazetelerde yazıları çıktı. 15 Ağustos 1977 günü İstanbul’da vefat etti.

Kerim Sadi Kaynakçası

Karl Marx ve Friedrich Engels, Manifest, Çev. Kerim Sadi, İnsaniyet Kütüphanesi, İstanbul, 1936

Yazı Hayatının 50. Yılında Kerim Sadi, Hilal Matbaası, İstanbul, 1969

Kerim Sadi, Türkiye’de Sosyalizmin Tarihine Katkı, İletişim, İstanbul, 1994

Zeki Anıt, Türk Düşünce Tarihinde Kerim Sadi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 1991

Kemal Sülker, Anılara Yolculuk, Yazko Yayınları, İstanbul, 1983, s.150 vd.

Abdullah Acehan, “Sürgünle Gelen Aşk”, Karadeniz Araştırmaları, Sayı 32, Kış 2012, s. 123-135.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir