63. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin Ardından: “Ölüm Cumhuriyeti Olduk.”

Bugün Galatasaray’da, Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 63. sünü tuttuk. Basın açıklamasını Adalet Arayan İşçi Aileleri’nden Sema Erdem okudu.

İlk olarak Abdülhalim Demir söz alarak meslek hastalıklarından bahsetti. Kendisi de eski bir kot kumlama işçisi olan Demir, meslek hastalıklarından söz açtı. Silikozis ile olan mücadelesini anlatarak, bugüne kadar meslek hastalığının tanınmasına ve tedavisine yönelik çalışmalarını söyledi. “meslekhastaligi.org” sitesini açtıklarını, meslek hastalıkları konusunda sadece halkın değil, hekimlerin de bir farkındalık oluşturmaları için çabaladıklarını ifade etti.

Sonrasında sözü Davutpaşa Patlaması’nda eşini kaybeden İdris Çabuk aldı. 10 yıldır yürütülen Davutpaşa davasında yaşanılan ve aslında bütün iş cinayetlerinde gerçekleşen sorunlara vurgu yaptı. Bilirkişilerin raporlarına özel olarak değinen Çabuk, “bilirkişiler mevzuata uygun rapor yazsınlar, kendini hakim ve savcı yerine koymasınlar” diyerek sözlerini noktaladı.

Bunun ardından, Arka Sıradakiler dizi setinde hayatını kaybeden Selin Erdem’in annesi Hacer Erdem konuştu. “Yalnızca çocuklarımızı elimizden almadılar, gülme, eğlenme, ağlama hakkımızı da elimizden aldılar” dedi. Memlekette artık her alanda normalleşen şiddete değinerek “İnsanlar çocuklarını Askere yolluyor, ölüyor, gelin yolluyor, ölüyor, işe yolluyor ölüyor. Artık bu ülke ölüm cumhuriyeti oldu” diyerek konuşmasını bitirdi.

Eren Eroğlu’nun babası Erdinç Eroğlu da mahkeme süreçlerinde yaşadıkları haksızlıkları özetledi. “Hacer ablanın sözleri üzerine ne söylenir bilmiyorum, artık her duruşmada yeni bir hukuksuzlukla karşılaşıyoruz” dedi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin gönüllü hukukçularından Erbay Yucak söz aldı. Ailelerin bilirkişi raporlarına yüklenmesinin her iş cinayeti davasında somut karşılıkları olduğunu söyledi. Davaların bilirkişi raporları arasındaki farklılıklar, hatalı raporlamalar gibi gerekçelerle sürüncemede bırakılmasını anlattı. “Elimizden geldiğince bu raporlarla da mücadeleyi sürdüreceğiz” diyerek sözlerine bitirdi.

Aileler adına söz alan Hakkı Güleç, hiçbir siyasi partinin vicdan ve adalet nöbeti ismini tekeline almaması gerektiğini vurgulayarak, yıllara oturmuş bir mücadeleye saygı duyulmaması halinde herhangi bir siyasi partinin de Aileler’ce en ağır biçimde eleştirileceğini söyledi.

63. Vicdan ve Adalet Nöbeti, bu konuşmanın ardından sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir