Seçim 2019 Gözlemlerimizi Paylaştık

Platform üyeleri olarak, dün gerçekleşen 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, sandıklarda ve mahallede edindiğimiz izlenimleri sosyal medya hesabımızdan paylaşmıştık. İçerik olarak buraya da aktardık:

Fatih Karagümrük Ortaokulu girişi.

“Baharı özleyen bir Fatih sabahında gürültüsüz bir seçim atmosferi var. Karagümrük Ortaokuluna insanlar demokrasiye ve güzel günlere olan inançları için oy kullanmaya geliyorlar. Seçim akşamı neticeleri için yüzlerde bir umut.”

Beyoğlu Halıcıoğlu Muallim Cevdet İlkokulu

“Sabah 9buçukta ortalık bomboştu, hatta ortalıkta hiç partili bile yoktu sadece muhtar adaylarının elemanları vardı, sanki sadece muhtar seçmeye gelmişiz gibi. Okula giderken bakkalımız oy vermemi istediği muhtarın kağıdını verdi bana. İyi dedim ona atarım. Sonra kabine girince gözlerim faltaşı gibi açıldı. Kadın bir muhtar adayı, hem de heyetinde biri hariç hepsi kadın… Kararsız seçmen oy atarken fikrini belirler teorisi haklı çıktı vallahi.” (Beyoğlu Halıcıoğlu Muallim Cevdet İlkokulu)

Kozyatağı

“Kadıköy Kozyatağı’nda rüzgarlı, sıradan bir sabah. Sonuçlar konusunda biraz daha kendinden emin vatandaşlar, sakin bir şekilde oylarını verip günlerine devam ediyorlar.”

“İskenderpaşa’da soğuk ve tatsız bir hava hakim. Soğukluğu kırma denemesi beklenmedik bir anda geldi. imzamı atarken sandık görevlisi kütüğümdeki şehrin adını söyleyip güldü “…….’lisin öyleyseee””

“Soğuk ve güneşli İstanbul ayazında Bahçelievlerde seçimdeydik.. Sabah erken saatler olmasına karşın seçime katılım yoğundu.. Seçim esnasında pek görüşemediğimiz mahalleden komşularımızla da bu vesileyle hasbihalleşme imkanı bulduk.”

“Yer Beylikdüzü Yakuplu. Herkes muhtarlardan bahsediyor. Ortalık Gülistan. Hiçbiriyle alakalı propaganda yememişiz. Birbirimize soruyoruz. Kimse muhtarlık konusuna çalışmamış. Kutupsuzlaşmanın yolu, medyanın tasfiyesi.”

Bakırköy Emlak Kredi Bankası Ortaokulu

“Üç Kemalist adayın yarıştığı enteresan muhit Bakırköy’de asayiş berkemal. “

“Kalabalık hanemizden 3 boykotçuyu geride bırakarak 3 kişi yola çıktık oy kullanacağımız okula doğru. Her zamanki gibi sessizliğimizle konuştuk üçümüz. İnsanlar sakindi. İlk kez oy kullanacaklar heyecanını gizleyemiyordu sadece.” (Başakşehir)

“16 Nisan veya 7 Haziran seçimlerinde kendini hissettiren coşkuyu bu seçim göremedim. Belki bahar havalarının dengesiz soğukları belki de insanların sandıktan umudunu yavaş yavaş kesmesi. Buna rağmen işini gücünü birakip, başka şehirlerden gelen insanlar oy vermeye koşuyor. “

“Sandıkta gözlerim Carl Schmitt’i aradı, bulamadım. Kapalı bir kabinde acilen bitirmeliyim bu işi duygusu, aman hatalı olmasın bu pek bi kıymetli oyum hissiyatı ile kullandım oyumu. Geçen yıla nazaran sakindi okul. Coşkuda bir azalma vardı. Gerilimlere papuç bırakmamış halkımız.” (Fatih)

Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi

“Fatih-Zeyrek mahallesinde, kendimi bildim bileli değişmeyen muhtarın bu seçim de tek başına aday olduğu gerçeğiyle yüzleştim oy atmaya girince. Geçen seçim oy kullandıktan sonra “Allah kabul etsin” duasıyla karşılaştığım teyzeyi bu defa göremedim.” (Fatih)

Sakarya Bahçelievler Gazi Ortaokulu

“Halkımız her türlü gerilime rağmen demokrasiden vazgeçmiyor, sandığı boş bırakmıyor. Demokrasi hayaliyle oyumuzu kullandık.” (Sakarya)

“İskenderpaşa mahallesi Fatih merkezin en eskilerinin oturduğu, mutena kabul edilen, her devirde kiraları komşu mahallelere göre daha yüksek bir mahalle. Muhtar ise kulübesinden pek çıkan bir amca değil kendisini her görüşümde anladığım kadarıyla. Övündüğü şeyler sokakta oynayan çocuklar kulübesine geldiğinde su vermek gibi bi iki hizmet. Hafife almak istemem eski muhtarımızın öyle bi inceliği de yoktu. Seçmen kağıdımı almaya gittiğimde “hay aksi ben kapılara bırakmıştım halbuki” diye söylenirken bir yandan da teknolojiyle cebelleşiyordu. Kendisi bu seçimde 2 adayla yarıştı. Sabah 9 civarı İskenderpaşa İlkokuluna gittiğimde ortalıkta az sayıda vatandaş vardı. Müşahitler ise rahat bir havada eski seçimlerden bu yana teknik değişikliklerden söz ediyordu.” (İskenderpaşa, Fatih)

Küçükçekmece

“Küçükçekmece Yenimahalle’de çocukluğumun sokaklarında yürüyerek gittik oyumuzu kullanmaya. Yol boyu babamın son ikna çabalarına bir takım dikkat dağıtmalarla direndim. “Aa burda okuldan çıkınca simit yerdik değil mi? Şu kırtasiye ne kadar pahalıydı baba.” Hafif gergin, hafif heyecanlı insanlarla birlikte oyumuzu kullandık. Eve döndüğümüzde boykotta olan annem iki Saadet seçmeninin katledildiğini haber verdi öfkeyle. Lanet ettik. Babam sustu.”

“İskenderpaşa mahallesinde dışarısı fazlaca rüzgarlı, içerisi partilerin ikram şovlarıyla yemekli, çaylı geçiyor. Yaşlılar daha heyecanlı, bir şeylerin değişeceğine inanmak da değil belki ama bir dirayet varmış gibi geldi bana. Tekerli sandalyeyle, yakınlarının koluna girerek sabahın 7’sinde ilk oy kullanmaya gelenler yaşlılar oldu. Okuma yazma bilmeyen amcaya “amca nasıl oy kullanacağını biliyor musun?” diye sorduğumda “he biliyem, çok iyi biliyem” dedi. 90larını devirmiş bir teyze ise heyecanla “Allah kabul etsin yavrum” dedi. Yaşlıların heyecanı, gençlerin temkinli tutumları neye evrilir bilmem ama ben her zamanki gibi umut ediyorum. Değişimi, iyiyi, adaleti.”

“Trabzon’da havanın kapalı olduğu bir güne daha uyandık, baharın ne zaman geleceğini öngörmek pek de mümkün değil. Trabzon Büyükşehir ve Ortahisar belediyelerinde bir sürpriz beklenmediğinden olsa gerek merkez bölgesindeki sandıklarda heyecan daha ziyade muhtarlık yarışlarında. Mahalleli ile birebir temasın yakinen görüldüğü muhtarlık belki de bu seçimlerin yerellik niteliğinin korunduğu tek kulvarı. Allah’ın üstün tuttuğu değerlerin kıymet gördüğü anti-kapitalist, ekolojist bir yerel yönetim seçeneklerini göremeyince belediye başkanı adaylıklarını boş geçtim.”

Diyarbakır

“HDP il binasına giden yollar kapalı ama kutlamalar hem şehir içinde hem parti önünde devam ediyor. Halk en çok kayyuma karşı zafer duygusunu paylaşıyor.” (Diyarbakır)


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir