M. Mansur Acuner: “Evsizler Evinde yıllık barınma ihtiyacı, iki öğün yemek ihtiyacı, kıyafet ihtiyaçları karşılanıyor”

Edebiyat dergileri de bazen suya sabuna dokunabilir. Şehrengiz Dergisi, İstanbul’da yeni açılan evsizler evi için Muhammed Mansur ile bir söyleşi yapmış. Muhammed Mansur ve arkadaşları, çaba gösterildiği zaman birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz kalmayan bir “toplum” olduğumuzu hatırlatıyorlar.

İSTANBUL’DA BİR EVSİZLER EVİ

“Evsizler Evi” hakkında Muhammed Mansur Acuner’le…

Nereden çıktı bu fikir, neden ihtiyaç hissettiniz böyle bir şey yapmaya, kaç kişisiniz?

Bu fikrin çıkışında üç sebep bulunmaktadır. İstanbul Evsizler Evi Derneğinin kurucu grubu olarak birbirimizi 4-5 yıldır tanıyorduk. Arkadaşlarımızdan Filiz Işıker iki yıl önce İstanbul Şehir Üniversitesinde ‘Evsizler’ üzerine yüksek lisans yapmaya başladı. Kendisi arkadaş grubumuzda bu konuyu gündeme taşıdı. Diğer yandan, kışın soğuk havalarda özellikle İstanbul’da ölen insanlar ve devlet kurumlarının sadece -4 derece hava sıcaklığında evsizleri spor salonlarına toplaması vicdanımıza sığan bir şey değildi. Bu da bizi böyle bir dernek kurmaya yöneltti. Dernek yönetim kurulunda yedi kişiyiz. Tabi ki bağışçılarımızın sayısı çok daha çok.

Devlet, belediye veya özel kuruluşlar evsizlere yeterli imkân sağlamıyor mu?

Türkiye’de bütün şehirlere yayılı bir evsizlik problemi yok. Öncelikle bunu belirtmemiz gerekiyor. Büyük şehirlerde öne çıkan bu probleme karşı devlet, hava sıcaklığı -4 derece olduğunda 3 günlüğüne evsizleri spor salonlarında misafir ediyor. Bu bilgiyi haberlerden rahatça elde edebilirsiniz. Mevcut durumda ‘özel’ evsizler evi olmasından ziyade devletin en düşük maliyetlerle bu işi sahiplenmesi çok daha makul olacaktır.

“Evsizler Evi” nedir, ne tür imkânlar barındırıyor? Hangi tür evsizlerle ilgileneceksiniz?

Evsizler Evi, yıl boyunca evsizlere kucak açacak bir evdir. Evimizde şartlar son derece standart ve yeterlidir. Evimiz 100 metrekare bir bina katında kiralık olarak bulunuyor. İki öğün yemek belediyeler tarafından sağlanacak. Duş-wc imkanı mevcut. Isıtması elektrikle sağlanmaktadır. Mümkün mertebe muhtaç insanlara kucak açacağız. Öncelikli olarak bağımlılık yapan maddeleri kullanmayan insanlara öncelik vermeye çalışacağız. Bir insan düşünün: Ailesinden bir şekilde ayrılmış ve işinde iflas etmiş. İşte evsizler evi, bu insanın hayata tekrar tutunabilmesi için ona bir yıllık fırsat sağlayıp bütün standart giderlerinin karşılanacağı bir mekândır. Evsizler evi, belediyenin uygulamalarından farklı olarak 365 gün boyunca açık olacaktır. Evsizler Evinde yıllık barınma ihtiyacı, günlük iki öğün yemek ihtiyacı, kıyafet ihtiyaçları karşılanacaktır.

Bu çalışmanızın İstanbul’daki evsizler için yeterli olmayacağı açık, peki başka evler de açılacak mı?

Evsizler evi açmak tamamen sorumluluk alacak insanlar ve nakit akışının düzenli yapılmasına bağlıdır. Böyle bir çalışma yaparak insanları bu konuda daha organize davranmaları hususunda cesaretlendirmek istiyoruz. Çünkü zaten birileri ufak tefek yerel şeyler yapıyor. Bu çabalar bir parça organize edilirse verimli sonuçlar alınıp daha fazla insanın ihtiyacı karşılanabilir.

Bu işe giriştiğinizde ne gibi olumsuzluklarla karşılaştınız?

Kiralık ev bulmak gerçekten zor. Genelde müstakil ev bulmaya çalıştık. Fakat bu durumda kiraların yüksekliğiyle yüzleşmek zorunda kaldık. Kalan kısmına, özellikle kıyafet ve eşya yardımı, çevrenizdeki insanlar yardımcı oluyor.

Sizin dışınızdaki insanlar bu konuda ne yapabilirler?

İnsan, tek başına yaşaması mümkün olmayan, organize olarak yaşaması gereken bir varlıktır. Bu anlamda, evsizler konusunda da organize olunmalı. Biz bu anlamda güzel bir adım attığımızı düşünüyorum. Eğer Türkiye’deki insanlar tek başlarına bir çalışma içine giriyorsalar, onlardan rica ediyoruz, 3-5 arkadaşlarıyla organize bir çalışmada bulunsunlar.

Sizin dışınızda bu çalışmayı yapanlar da var, onlarla irtibat halinde misiniz?

Şefkat-Der, bu meseleyle uzun zamandır ilgilenen bir dernek. Hayrettin Bulan Bey’i yaklaşık olarak bir yıldır tanıyor ve ona muhabbet besliyoruz. Kendisi derneğimizin kuruluş aşamasında tecrübelerini bizimle paylaştı ve işimizi ciddi anlamda kolaylaştırdı. Kendisine teşekkür ediyoruz ve sürekli irtibat halinde bulunuyoruz.

Evsizler Evi için iletişim bilgileri:

evsizlerevi.org
evsizlerevi@gmail.com
twitter.com/evsizlerevi
facebook.com/istanbulevsizlerevi

[şehrengiz 15]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir