Emek ve Adalet Platformu 22 Aralık-25 Aralık Etkinlik Programı

22 Aralık Perşembe:
Saat: 19:00
Burhan Kavuncu söyleşisi

Burhan Kavuncu kimdir?

1980’lerde ülkücü hareket içerisinde bulunmuş, 12 eylülde cezaevine girdikten sonra, cezaevinde İslamcı olmuştur. MHP ana davada muhalefet etmiş ve siyasi savunma yapmıştır. 1990 cezaevi sonrası, “yeryüzü” diye bir yayın yayınlamışlar. Bu yayın hem emek meselesini gündemine almış hem de kürt meselesini gündemine almış ilk İslamcı yayınlardandır. Kürtçe sayıları da olan yeryüzü dergisi Kürdistan’a Kürdistan diyen; belki de ilk İslamcı yayındır.

Ayhan Bilgen  Mazlum-Der genel başkanı iken, Neşe Düzel’e ve Yeni Şafak gazetesine, “Kürt sorunu ve Müslümanlar” başlığı altında demeç vermişti. Ardından Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül öncülüğünde tüm islami kesim tarafından neredeyse linçe maruz kalmıştı. İşte o zamanlar Nurettin Şirin ile beraber Ayhan Bilgen’in yanında durmuştu Burhan Kavuncu. İlginçtir, İslami kesime MHP’den geçenlerin kürt sorunu konusunda daha açık ve hakaniyetli olması manidardır. İlgilenenler için Burhan Kavuncu’nun o dönemki yazısı:

http://www.islamdunyasi.com/cgi-bin/index.pl?mod=news;op=news_id;id=3541

Kervan yolunu kaybettiğinde hemen ortaya çıkanlardan olan Burhan abi, Suriye konusunda İslamcı camiyadaki hükümete entegre olma ve emperyalizme sessiz kalma meselsine de doğru zamanda müdahale etti. Perşembe günü bu konuları daha ayrıntılı tartışırız. İlgili yazılarını atıyorum.

http://www.haksozhaber.net/suriyenin-yeni-baskani-burhan-galyun-olursa-23366yy.htm
http://haksozhaber.net/cozum-mu-23440yy.htm

23 Aralık Cuma:
Saat: 19:00

İslam İktisadı Okumaları

Bu hafta Ahmet Tabakoğlu okumalarına başlıyoruz. Giriş için sitemize de eklediğimiz röpörtajı yararlı olacaktır:

http://www.emekveadalet.org/ahmet-tabakoglu-roportaji-islam-ekonomisi-roportaj-aynur-erdogan-dunya-bulteni/

İki önemli makalesinin özeti de önden okunabilir:

http://www.emekveadalet.org/ahmet-tabakoglu-turkiye%E2%80%99de-kucuk-isletmecilik-gelenegi/

Okumalarda sunulacak ana metinler Tabakoğlu’nun “İktisat Tarihi” ve “İslam İktisadı” adlı eserlerindeki makalelerden birkaçıdır. Elinizde varsa kitaplarla geliniz.

24 Aralık Cumartesi:
Saat: 18:00

Dünya Üzerinde İslam-Sosyalizm İlişki Örnekleri

OKUMA GRUBU KURULUYOR!

Dünya Üzerinde İslam-Sosyalizm İlişki Örnekleri

Evrensel bir din olarak İslam ve sosyalist düşünce dünyanın pek çok ülkesinde kitleler düzeyinde karşı karşıya gelmiştir.Ekim Devrimi  sonrası sosyalizmin bir kurtuluş veya kalkınma modeli olarak Doğu halklarının gündemine girdiği görülür.Bu nedenle 20.yy. İslam-sosyalizm ilişki örnekleriyle doludur.
Nasıl ki İslam dini mezhep,tarikat ve akımların ilahi emirleri farklı yorumlamasıyla aynı uygulamalara tabi olduysa,sosyalizm de her coğrafyada özgün modeller geliştirmiştir.Bu bağlamda teorik incelemelere dayanarak tek bir İslam-sosyalizm ilişkisinden söz etmek mümkün değildir.Bu iki kitlesel düşünce sistemi arasındaki ilişki örneklerinin incelenmesi önemli bir ödev olarak durmaktadır.
Çalışmamızın amacı konuya dair öne çıkan örnekleri (İran,Sovyetler,Endonezya,Filistin vd.) inceledikten sonra Türkiye ve Kürdistan’a dair ayrıntılı okumaları sürdürmektir.Haftalık okuma toplantıları üzerinden sürdürülecek çalışma (bu konuda kaynak yetersizliğinden de ötürü) belirli kitaplarla değil,edinilen her türlü (bildiri,makale,reddiye,kitap vb.) metinle sürdürülecektir.
Okuma çalışmasına katılmak isteyenlerin giriş toplantısından önce bir çalışma taslak,kaynakça önerileriyle gelmeleri rica olunur.Giriş toplantısı okumaların gün/saat belirlenmesi,tanışma ve çalışmanın programını belirlemek için yapılacaktır.

25 Aralık Pazar:
Saat: 13:00
Genel Toplantı

25 Aralık Pazar:
Saat: 16-17:00 civarında
Emek Birimi toplantısı

Komisyonun çalışmalarına başlayabilmesi için taslak halinde çalışma başlıkları oluşturduk. Bu başlıklarda ekleme ve çıkarmalar yapılabilir. Komisyona dahil olmak isteyen arkadaşlar için de en azından bir fikir verebilir.
1) Emek haberlerinin takip edilmesi; direniş haberlerinin, tüm emek kesimlerini ilgilendiren değişikliklerin sitede ve mail grubunda duyurulması. Ancak site nihayetinde bir haber sitesi olmadığı için tüm emek haberlerini duyurmak pek olası görünmüyor. Bu durumda nasıl bir eleme yapacağımızı belirlemek gerekmekte. Asıl olarak doğrudan irtibat kurabileceğimiz veya kurduğumuz direnişleri haberleştirmek öncelikli olabilir gibi geliyor.

2) Direniş ziyaretleri; Daha önce Casper’da olduğu gibi ziyaretlerde bulunmak ve daha da önemlisi direniş için kamuoyu oluşturmaya çalışmak gibi bir amaç edinebiliriz. Bu ziyaretler, hem işçilerle tanışıklığın oluşmasını hem de genelde teoride ifade edilen sömürü, kapitalizm vb. kavramların kanlı canlı görülmesini sağlıyor. Ayrıca röportajlar yapıp sitede de yayınlayabiliriz.

3) Sınıf ve kapitalim üzerine teorik çalışmalar; Bir okuma takvimi çıkartılarak metinler oluşturulabilir ve tartışma başlıkları belirlenebilir. Ayrıca komisyon olarak hazırlayacağımız bir metni ileride yapacağımız sempozyum vb. etkinliklerde sunabiliriz.

4) Dernek ve Sendikalarla ilişkiler; Taşeron İşçileri Derneği ile röportaj yapmak,  taşeronlaşma üzerine bir metin hazırlamak ve bu konuyu sürekli gündem de tutmak. Hatta ileride taşeron firmaları teşhir eden ve taşeronlaşmayı eleştiren bir eylem biçimi üzerine dernekle beraber bir şeyler hazırlayabiliriz.

Not: Emek ve Adalet Platformu Amaç ve İlkeleri’ni okuyup az çok kabul eden ve katılımcı olmak isteyen herkes davetlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir