28 Nisan, İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilsin

Dünyada işçi ölümlerinde daima zirvede olan, günde ortalama 3 ila 8 arası işçinin hayatını kaybettiği, görülen davaların bilirkişi raporlarında ve mahkemelerde mağdur olan işçilerin aileleri, İLO tarafından “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan edilen 28 Nisan’ı 30’u aşkın ülkede olduğu gibi “İŞ CİNAYETLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİ ANMA VE YAS GÜNÜ” ilan edilmesi için bir imza kampanyası düzenledi. Bizler de bu ailelere desteğimizi veriyoruz ve bütün dostları bu kampanyayı desteklemeye davet ediyoruz.

aileler

http://www.change.org

28 NİSAN “İŞ CİNAYETLERİ”NDE HAYATINI KAYBEDENLERİ ANMA VE YAS GÜNÜ İLAN EDİLSİN!

Dünyada her yıl savaşlardakinden daha çok insan çalışırken ölüyor!

Uluslarası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre;

– Her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor!

– Çalışanlar yılda yaklaşık 337 milyon “kaza”ya maruz kalıyor ve 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyor!

– İşyerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor!

– Her 15 saniyede bir, 1 işçi çalışırken ölüyor!

– Her 15 saniyede bir, 160 işçi “iş kazası” geçiriyor!

– Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor!

Ülkemizde ise her gün ortalama 3 ila 8 işçi, “iş cinayetleri”nde hayatını kaybediyor! Üstelik bu tabloya istatistiklere girmeyen, meslek hastalığına yakalandığı için hayatını kaybedenler ve yaralananlar dâhil değil…

Adalet Arayan İşçi Aileleri Kimdir?

Bizler, 2008 İstanbul Davutpaşa maytap atölyesinde, 2010 BEDAŞ’ta, 2011 Ankara Ostim-İvedik’te, 2011 Van Bayram Otel’de, 2012 İstanbul Arka Sıradakiler dizi setinde, 2012 İstanbul Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında, 2013 Zonguldak Kozlu maden ocağında, 2013 Milas-Güllük atık su terfi istasyonunda, 2013 İstanbul Esenyurt Doğa Hastanesi’nde meydana gelen “iş cinayetleri”nde hayatını kaybedenlerin Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak bütün sorumluların yargılanması amacı için adalet mücadelemize devam ediyoruz.

Adalet mücadelemizi ceza yargılaması süreçlerini bizzat takip ederek, her ayın ilk pazar günü saat 13.00’te İstanbul Galatasaray meydanında Vicdan ve Adalet Nöbeti tutarak sürdürüyoruz. 3 yıldır, 28 Nisan’da bu günün “Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi talebiyle etkinlikler düzenliyoruz.

Adalet mücadelemizi sürdürürken gördük ve anladık ki; işverenler tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik tedbirler alınsa ve denetimden sorumlu kurum ve kişiler görevlerini yerine getirmiş olsa yakınlarımız hayatta olacaklardı. Öngörülebilir ve önlenebilir olduğu için “İş kazası değil, iş cinayeti” diyoruz!

Neden 28 Nisan?

28 Nisan Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2001’de “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan edildi. 2013 yılı itibariyle bu gün dünyada 30’u aşkın ülkede resmi olarak “Anma ve Yas Günü” kabul edilmiştir. Birçok ülkede de 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için kampanyalar sürdürülmektedir.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bir çalışma hayatını, geride kalan ve hala ekmeği için çalışan herkes için istiyoruz. Bu nedenle ülkemizde de 28 Nisan’ın ekmeğini kazanırken hayatını kaybedenler ve geride kalanlar için ANMA VE YAS GÜNÜ ilan edilmesini istiyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir