59. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin Ardından

59. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tutmak için Galatasaray’daydık.

Basın açıklamasını Adalet Arayan İşçi Aileleri adına Davutpaşa Patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk okudu. Nöbetin gazetecesi Nilay Vardar, nöbetin başlıca gündemi ise meslek hastalıklarıydı.

Nilay Vardar’ın yaptığı girizgahın ardından, meslek hastalıkları konusunda yaptığı çalışmalardan tanıdığımız İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan’a söz verdi. Zeki Kılıçaslan meslek hastalığının tanımını ve unsurlarını anlattıktan sonra Türkiye’deki güncel duruma dair örnekler verdi. Kanuni mevzuatın yeterli olduğunu, ancak denetim ve uygulamada problemler oluştuğunu belirtti. Çalışan kişilerin doktora her başvurduklarında mesleklerini de söylemelerinin, meslek hastalığı teşhisinde önemli olacağını söyledi. Bu hususta en önemli şeylerden birinin de doktorun, işçinin hangi maddelere maruz kaldığını öğrenmesi gerekliliği olduğunu vurguladı.

Zeki Hoca’dan sonra söz alan, İstanbul Tıp Fakültesi’nde hastabakıcı olarak çalıştığı sırada işçi sağlığı ve iş güvenliğine dair sorumluluğunu yerine getirdiği için işten çıkarılan Cemal Bilgin sağlık kurumlarındaki sağlıksız ve hukuksuz işlere dikkat çekti.

İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışmalar yürüten Ayfer Çalışkan, söz alarak meslek hastalığının işçilerin perspektifinden hukuki işleyişine dair bilgiler verdi.

Geçtiğimiz yıl Kadıköy’de hafriyat kamyonunun altında kalan Şule İdil Dere’nin ailesi adına konuşan Aslı Odman, olaydan 10 ay geçmesine rağmen ancak şimdi bir bilirkişi raporunun açıklanabildiğini anlattı. Bu süre zarfında 20 kişinin daha hafriyat kamyonu yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti. Aslı Odman konuşmasını “İş cinayetinde hayatınızı kaybetmek için inşaatta olmanız gerekmiyor, artık günlük yaşantınızda da sarı hafriyat kamyonu, vinç veya beton mikseri ile karşılaşıp hayatınızı kaybedebiliyorsunuz.” diyerek bitirdi.

Son olarak söz alan Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin gönüllü hukukçularından Berrin Demir, Soma Katliamı davası hakkında bilgi verdi. Sabotaj iddialarının savcılıkça dikkate alındığını ve bu yüzden davanın sürüncemede bırakılmaya çalışıldığını düşündüklerini söyledi. Ailelerin geçtiğimiz perşembe günü Meclis’e giderek milletvekilleri ve parti grupları ile görüştüğünü anlattı.

59. Vicdan ve Adalet Nöbeti, gelecek ayın nöbetinin duyurusu yapıldıktan sonra sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir