“Ekoloji Söyleşileri” Başlıyor!

Bu sene Avrupa’da tarihin en sıcak Haziran ayı yaşandı. Hindistan, Mayıs ayında siklon fırtınaları uyarısıyla doğu eyaletlerinde yaşayan 800 bin kişiyi tahliye etti, yaz aylarında yaşanan sel felaketinde ise 147 kişi hayatını kaybederken yüz binlerce kişi de tahliye edilerek başka yerlere yerleştirildi. Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nün yaptığı açıklamaya göre Grönland 17 derece ile 2012’den beri en sıcak Haziran ayını yaşadı ve 13 Haziran’da, yani sadece tek bir günde 2 giga ton (2 milyar ton) buz eriyerek denize karıştı. (Kaynaklar; INDEPENDENT, CNN, BBC, yesilist.com)

Yurdumuzun da dört bir yanından felaket haberleri geliyor. Yalnız felaketlerin bizdeki versiyonları sadece metropollerde fazla betonlaşma ve ısıdan kaynaklanan daha önce görülmemiş kasırgalar, hortumlar veya betonlaşan dere yataklarında gerçekleşen sellerden ibaret değil. Tüm itirazlara rağmen Hasankeyf’te yapımına devam edilen Ilısu Barajı, yalnızca bir tarihin sular altına gömülmesi anlamına gelmiyor, aynı zamanda bölgede insansızlaştırmayla birlikte yerinden edilmelere yol açacak. İnşaata dayalı ekonominin ardından HES’ler, JES’ler ve nükleer santral tehdidi altındaki yurdumuz son olarak da Kaz Dağlarında verilen maden mücadelesiyle daha da görünür hale gelen dört bir yandaki madencilik faaliyetlerinden ve ağaçsızlaştırmadan muzdarip. 

Günümüz şartlarında verilecek bir adalet mücadelesinin, bir bütün olarak çevre ve ekoloji gözetilmeksizin, emanete edilen hıyanet anlaşılmaksızın devam ettirilebilmesi mümkün değil. Bu maksatla, makro ölçekteki küresel mücadelelerden yurdumuzda verilen yerel mücadelelere, ekolojik mücadeleleri hem pratik hem de kuramsal açılardan değerlendirebileceğimiz bir Ekoloji Söyleşileri dizisi yayınlamaya başlıyoruz. Bu diziler boyunca ekolojik mücadele ile kapitalizm karşıtı mücadelenin kesişimselliği nasıl tanımlanır, pro-aktif mücadelelerin kapsamı nedir, bir tür olarak özgür bir dünya yolunda ne kadar ömrümüz kalmıştır gibi soruları irdelemeye çalışacağız. 

* Öne çıkan görsel şuradan alıntıdır: https://worldmapper.org/maps/grid-ecologicalfootprint-2019-population/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir