Söyleşi: Öncesi ve Sonrasıyla Müftülük Yasası Ne Anlatıyor?

2013 yılından bu yana kadın mücadelesi veren Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi’yle olan omuzdaşlığı pratiğe dökmek ve kadın meselesini özneleriyle beraber tartışabilmek amacının yanı sıra Yeni Türkiye Kadın Politikalarını ve Kadın Mücadelesini eğrisiyle doğrusuyla tartışmak, 2000’lerde yaşadığımız dönüşümleri sahih ve sakin bir kafayla konuşmak, Perşembe Söyleşileri’nde başlattığımız bu serinin gayesi olacak. Ak Parti’nin Kadın politikalarının belirleyici olduğu son 16 yılda kadın mücadelesindeki kırılmaları, kazanım ve kayıpları görmeye, anlamaya çalışacağız. 

Öncesi ve sonrasıyla Müftülük Yasası ne anlatıyor?

Kadınlar arasında son dönemin en çok tartışılan konularından biri de; Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısındaki, Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesine dair Ak Parti tarafından hazırlanan düzenlemeydi. Ak Parti bu durumu; Kadınların haklarını korumak için yaptığını savunurken feministler ise bu duruma ayrımcılık doğuracağı ve yine kadınlar aleyhine kullanılacağı söylemiyle karşı çıktılar. Türkiye’nin birçok ilinde ve mecliste yapılan kadın eylemlerine rağmen yasa tasarısındaki Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi meclisten Akp ve Mhp oylarıyla geçirildi. Nebiye Arı’nın moderasyonuyla Hülya Osmanağaoğlu ve Zehra Yüksel’in “Öncesi ve sonrasıyla Müftülük Yasası bize ne anlatıyor?” meselesini konuşacağız. 

Hülya Osmanağaoğlu, Feminist gruplarda ve platformlarda yer alıyor. Şu anda Kadın Özgürlük Meclisi içinde çalışıyor. Türkiye feminist hareketinin tarihi üzerine “”Feminizm Kitabı -Osmanlı’dan 21 Yüzyıla Seçme Metinler” isimli bir derlemesi var. Feminist Politika dergisinde, sosyalistfeministksendika.org,’da feminizm ve kadın kurtuluş mücadelesi üzerine yazıları yayınlandı.

Zehra Yüksel,  Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Yüksek Lisans Programı öğrencisi.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir