“Sömürüldüğümüzün farkındayız ama ses çıkaramıyoruz çünkü muhtacız”

“Sömürüldüğümüzün farkındayız ama ses çıkaramıyoruz çünkü muhtacız”

Ordu Üniversitesi öğrencisi olan Oya Ocak’ın mevsimlik tarım işçileri ile ilgili “Bir Mevsimlik Sömürü” ismiyle çektiği belgeselde, Urfa’lı bir kız isyanını böyle sessiz bir şekilde dile getiriyor. Oya Ocak niye böyle bir işe giriştiğini ise şu cümlelerle anlatıyor.

“Kürt işçileri gündeme almamın asıl sebebi önceki sene Çalışma Ekonomisi dersinde hocamızın mevsimlik göçmen tarım işçileri ile ilgili bir konu vermesi oldu. Konuyu anlatırken etkili bir şey olsun istedim ve bir video üzerinden analiz yaptım. Sunum bittikten sonra hoca sınıfta sordu: ‘’Arkadaşlar kaçınızın fındık bahçesi var?’ Tabi sınıf Karadenizli olduğu için yüzde 85’i el kaldırdı. Sonra hoca açıklama yaptı, “Kürt işçiler günlük 12 saat çalışarak 22 lira alıyor”. Arkadaşın biri hocaya seslendi: ‘Hocam çok iyi alıyorlar’ -ki bu arkadaş bahçe sahibinin çocuğu- Hoca tekrar sordu: ‘Peki sana 22 lira verseler çalışır mısın’?  “Arkadaş, ‘Hayır çalışmam çünkü çok zor’ dedi. Ve ben o an anladım ki mevsimlik Kürt tarım işçilerine verdikleri parayı çok bularak Kürtleri küçümsüyorlar. Bunun üzerine durumu araştırmaya başladım”.

Bu kısa belgesel izlendiğinde görülecektir ki, bir yandan kadın emeğinin sömürüsü varken; bir yandan da çocuk emeği sömürüsü vardır. Aracıların zulmü bir taraftan, Suriyeli göçmenlere uygulanan emek sömürüsü bir taraftan…

Bu kadar girift meselelerin bir arada ve birbiriyle ilintili bir şekilde anlatıldığı bu belgeseli dikkatinize sunuyoruz.

Oya Ocak’ın hikayesini okumak isteyenler, İş sağlığı ve İş Güvenliği merkezi web sitesindeki yazıyı okuyabilirler.

http://www.guvenlicalisma.org/index.php?option=com_content&view=article&id=7250:bir-mevsimlik-somuru-oya-ocak&catid=147:belgesel-sinema&Itemid=235

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir