Kuran’dan Notlar – Cuma Ayeti Üzerine

“9-Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrıldığı(nız) zaman, Allah’ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. 10 – Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz. 11 – Bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona gittiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: “Allah’ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten de hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.”” Cuma Suresi 9-11. Ayetler

Bu pasajı tek sebeple zikrettim.

Bizim fıkıh ve hadis kültürümüzde şarkı söylemek, şiir okumak, roman okumak, bir komedi filmi izleyip kahkahalar atmak, dans etmek vs. gibi eğlenceler günah olarak görülür. Ve bunlara da hadisten delil getirilir.

Oysa bu pasajı dikkatle okursanız Allah şöyle diyor: “Cuma namazını aksatmayın. Ama Cuma namazını kıldıktan sonra eğlenebilirsiniz. Ve Cuma namazını aksatmamak koşuluyla eğlenmeniz Allah’ın lütfundan nasibinizi aramaktan başka bir anlama gelmez.”

Yani bu pasaja göre seküler eğlenceler, bu eğlenceleri tüketmek, ya da bu eğlenceleri üretmek yaratmak için çalışmak Allah’ın lütfundan nasibimizi aramaktan başka bir anlama gelmez. Bu “seküler hazlar” Allah’ın bizlere lütfudur.

Zaten hadis kitaplarını dikkatli okursanız, Peygamber’in mescidinde seküler şiirler okunurdu, seküler öyküler ve kıssalar anlatılırdı, genç kadınlar şarkı söylerdi, hatta kadınlı erkekli dans edilirdi ve Peygamberimiz dans edenlere alkış tutup “Şu Yahudiler görsün, dinimiz ne güzel bir dinmiş” derdi. Hatta mescidde insanlar şakalaşır, kahkahalar atar, Peygamberimiz de onların haline gülerek “ne oldu cennetten müjde mi aldınız?” derdi.

Ashab-ı kiram seküler eğlenceleri dine zarar gelmemek şartıyla çok severdi, Hasan-ı Basri’nin deyimiyle birbirlerine ağır şakalar yapacak (yani birbirlerinin kucağına karpuz fırlatacak) kadar. Fakat Hazret-i Osman’ın şehadetinden sonra yüzbin sahabi birbirini öldürünce Ehl-i Sünnet imamları kederden gözyaşı döktüler, o travmadan dolayı neredeyse yüzleri hiç gülmedi. Bizlere de ashab’ın eğlenceli hali değil de, onların trajedisini gören Hasan-ı Basri gibilerin kederi ve gözyaşı din olarak intikal etti.

Oysa gerçek Müslüman hem Allah için ağlar ve çabalar, hem de seküler eğlencelerle güler ve kahkaha atar. Roman yazar, şiir okur, Cem Yılmaz gibi insanları güldürür, şarkı dinler ve dans eder. Allah’ın dini budur.

* Öne çıkan görsel şuradan alıntıdır: https://artfulparent.com/splatter-painting-with-kids-crazy-fun-for-all-ages/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir